Welkom bij Diabetes Liga afdeling Noord-Limburg

Diabetes Liga een hulp bij diabetes

De dag dat je geconfronteerd werd met het feit dat je diabetes had, was wellicht een zware domper.  Om de mentale klap te verwerken heb je tijd nodig.  Een grote hulp is dat er in ons land heel wat zorgvoorzieningen en financiële tegemoetkomingen zijn, waar je onder bepaalde voorwaarden beroep op kunt doen.  Deze voorzieningen hebben we mee te danken aan de Diabetes Liga die ons vertegenwoordt bij alle beleidsbeslissingen.

Vandaar het belang van de vereniging.

De hoofdzetel bevindt zich te 9000 Gent, Ottergemsesteenweg 456

Tel. 09 220 05 20

http://www.diabetesliga.be

In België zijn 3 erkende zorgsystemen voor diabetes

Het voortraject

Het voortraject is voor alle personen die de diagnose diabetes type 2 krijgen en die nog niet met insuline of andere injecties behandeld worden.

Het voortraject dient jaarlijks elektronisch aangevraagd te worden door de huisarts die je globaal medisch dossier behandelt.

Je hebt jaarlijks recht op 2 sessies van 30 minuten bij een erkend diëtist en 2 sessies van 45 minuten bij een erkend podoloog bij een verhoogd voetrisico. Voor beiden heb je wel een voorschrift van de huisarts nodig. Deze sessies worden terugbetaald door de mutualiteit op het remgeld na.
Bovendien heb je jaarlijks recht op maximaal 4 educatiesessies mits je aan volgende criteria voldoet: leeftijd 15 – 69 jaar EN obesitas (BMI > 30) en/of verhoogde bloeddruk. Ook hiervoor heb je een voorschrift van de huisarts nodig. Deze sessies worden volledig terugbetaald door de mutualiteit.

Het zorgtraject

Het zorgtraject is er voor personen met diabetes type 2 die behandeld worden met inspuitbare diabetesmedicatie (incretinemmimetica of 1 tot 2 insuline-injecties per dag).  Het kan ook opgestart worden als de behandeling met bloedsuikerverlagende medicatie (pilletjes) onvoldoende is en inspuiting overwogen wordt.

Er wordt een contract ondertekend door de huisarts, diabetesspecialist (endocrinoloog) en jezelf. Het zorgtraject wordt jaarlijks automatisch verlengd mits je 2 x per jaar bij de huisarts en 1 x per jaar bij de diabetesspecialist langsgaat. Deze consultaties worden volledig terugbetaald door de mutualiteit (geen huisbezoeken).

Je hebt jaarlijks recht op 5 educatiesessies van 30 minuten bij een diabeteseducator, mits voorschrift van de huisarts. In het kalenderjaar dat het zorgtraject wordt afgesloten of het kalenderjaar daaropvolgend, heb je éénmalig recht op 5 bijkomende educatiesessies. Deze sessies worden volledig terugbetaald door de mutualiteit.

Bijkomend heb je jaarlijks recht op 2 sessies van 30 minuten bij een erkend diëtist en 2 sessies van 45 minuten bij een erkend podoloog bij een verhoogd voetrisico. Voor beiden heb je wel een voorschrift van de huisarts nodig. Deze sessies worden terugbetaald door de mutualiteit op het remgeld na.

Binnen het zorgtraject heb je enkel recht op gratis zelfcontrolemateriaal als je behandeld wordt met inspuitingen:

 • Bloedglucosemeter / 3 jaar
 • 150 bloedglucoseteststrips / 6 maand
 • 100 lancetten / 6 maand

De diabetesconventie

De diabetesconventie is bedoeld voor wie nood heeft aan specialistische begeleiding, gezien de complexe insulinebehandeling. Het betreft hier diabetes type 1 en diabetes type 2 met minimum 3 inspuitingen per dag.

De opname in de diabetesconventie wordt door het ziekenhuis aangevraagd en dient jaarlijks verlengd te worden. De patiënten krijgen in het ziekenhuis gratis zelfcontrolemateriaal en educatie.  Zij leren je om jouw zelfcontroles uit te voeren en hoe je jouw insuline dient in te spuiten. Zij staan dagelijks ter beschikking voor praktische problemen.

Er is ook een pompconventie en voetconventie voor chronische voetproblematiek.

Waarom lid worden van de Diabetes Liga

Voor je lidgeld krijg je:

 • Toegang tot kwalitatieve en betrouwbare informatie via het 2-maandelijkse tijdschrift Diabetes info, de diabetesinfolijn, de website van de Diabetes Liga en diverse publicaties
 • Mooie ledenkortingen op boeken en diabetesmateriaal via de webshop
 • Talrijke mogelijkheden tot ontmoetingen en uitwisseling van ervaring
 • Medische en begeleide vakanties en kampen
 • Elk lid weegt mee op een diabetesvriendelijk beleid

Hoe lid worden van onze vereniging

Het lidgeld bedraag 35 euro per jaar.

Je dient enkel contact op te nemen met de voorzitter en zij zal je verder begeleiden om je lidmaatschap in orde te brengen.

Onze lokale afdeling Noord-Limburg

De Diabetes Liga telt 19 plaatselijke afdelingen verspreid over 5 provincies.  In Limburg zijn er 6 afdelingen. Noord-Limburg spreidt zich uit over Hamont-Achel, Pelt, Hechtel-Eksel en Lommel.

Onze afdeling wordt ondersteund door het diabetesteam van het Noorderhart, campus Mariaziekenhuis waaronder :

Dr. Peggy Joosen, diabetesspecialist en Luc Vanbaelen, diabeteseducator.

Daarnaast zijn er bestuursleden en vrijwilligers die het bestuur ondersteunen om jaarlijks een mooi aanbod te presenteren.

Omdat bewegen belangrijk is, proberen we 9 x per jaar een wandeling van ongeveer 5 km te plannen.

Verder plannen we jaarlijks 4 infoavonden, een gezins-of familiedag, en andere activiteiten.

Er is ruimschoots gelegenheid om met lotgenoten te praten over dingen die voor jou belangrijk zijn.

Ons aanbod wordt gepubliceerd in Diabetesinfo, in Ogenblikjes, op de website van de Diabetesliga, Intergazet en onze Facebookpagina.

Webshop Diabetesliga

Elke diabeet kan diabetesmateriaal bestellen op de webshop

shop.diabetes.be

 • Ruim assortiment
 • Kwaliteitsvolle producten
 • Onafhankelijke informatie en advies
 • Korting voor leden van de Diabetes Liga
 • Veilige betaling
 • Snelle en correcte levering (thuis of bij een afhaalpunt naar keuze).

Wil je meer info ?

Neem dan gerust contact met de voorzitter van onze vereniging. Zij zal haar best doen om je zo goed mogelijk verder te helpen.

Al uw vragen worden met uiterste discretie behandeld

We hopen je zeker op één van onze volgende infoavonden te kunnen begroeten.

Namens het bestuur

Voor al uw vragen over diabetes kan u ook terecht bij

DIABETES INFO-LIJN (GRATIS): 0800 96333